Diş Çıkarma
“İşte ilk diş burada!” Bir bebek diş çıkarmaya başladığı zaman oldukça stresli bir dönemin başlangıcıdır. Bir çok anne bu döneme dair doğru davranışın ne olduğu konusunda tedirgindir. Bebek bu dönemde aniden ağlamaya başlayabilir ve acı hissedebilir. Endişe ve belirsizlik hislerinizden sizi kurtarmak için bu dönemde birçok ebeveynin sordukları bazı soruları yanıtladık:
İlk Diş Hangi Yaşta Çıkar?
Bebeklerin çoğu 5 ay ile 10 ay arasında diş çıkarmaya başlarlar. Ancak, bebeklerin dişli doğdukları, bazılarının da 1. doğum gününden sonra hala diş çıkarmadıkları durumlar da görülmüştür. Bebeğiniz son gruba dahil ise endişe etmeyiniz çünkü her bebeğin gelişimi farklıdır. 20 süt dişinin tamamının 3 yaşına kadar çıkmış olması gerekir, bu durum her bebekte farklılık gösterebilir.
Diş Çıkarmanın İlk İşaretleri Nelerdir?
Bebeğiniz,
- Nesneleri kemirmeye başlıyor ise,
- Ağzının kenarından her zamankinden çok salyası akıyor ise,
- Diş etleri kırmızı ve şiş ise,
- Her zamankinden çok ağlıyor ise,
- Çok zor uykuya dalıyor ve sıkça uyanıyor ise.
Bebeğinize Diş Çıkarırken Neler Yardımcı Olur?
Genelde diş çıkaran bebekler ellerine geçen her şeyi kemirmeye başlarlar. Bebekler için, sert bir nesneyi çiğnemek diş eti masajı gibidir.
Diş halkaları bunun için mükemmeldir. Bunlarda plastik, fitalat ve PVC bulunmadığından emin olunuz. Polipropilen (PP), polietilen (PE) veya doğal lastikten yapılmış halkalar en iyileridir.
Bebeğinizin diş çıkarma ağrısını temiz parmağınızla masaj yaparak da hafifletebilirsiniz. Bebeğinizin salyası çok akıyorsa onun giysilerinin kuru kalmalarını sağlayabilmek için önlük kullanabilirsiniz.
Bebeğin Dişlerine Nasıl Bakım Yaparım?
Bebeğinizin ilk dişi görünmeye başlarken onu ıslak bir pamuklu çubukla silmeye başlayabilirsiniz. Daha fazla diş çıktıktan sonra onları bir bebek diş fırçası ile haftada 1-2 kez fırçalayabilirsiniz. Sadece su kullanmanız tamamen yeterli olacaktır çünkü bebeğiniz diş macununu tüküremeyebilir.